Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол,

...
Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол,
Коментари Харесай

България ще строи база на НАТО за над 100 млн. лева

Над 100 млн. лева ще костват постройките и съоръженията край Ямбол, които се възнамерява да бъдат построени за многонационалната бойна група на НАТО. Това сподели военният министър Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по защита в Народното събрание. Засега в бюджета е заложена сума за планиране. Очаква се част от средствата да бъдат обезпечени от НАТО. Базите ще бъдат издигнати в с. Безмер и с. Кабиле.
" Хората няма от какво да се тормозят, има доста благоприятни условия за икономическо и обществено развиване на района при построяването на такава инфраструктура ", изясни Тагарев по отношение на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в района, както и техните митинги и подписката против разполагането на силите на НАТО.
Министърът съобщи, че съгласно военните специалисти районът на с. Безмер и с. Кабиле е подобаващ, " защото се търси място с опция за образователна бойна подготовка и летища или най-малко едно летище. Добре е да има достъп до море, въпреки да не е наложително. До момента това е желанието на Министерството на защитата ", изясни Тагарев. И акцентира, че към момента няма дефинитивно решение на министерството за построяването на " дребния град " за силите на НАТО, само че и че " не можем да отлагаме дълго време ".
Тъй като се чака базите да са подготвени до 2025 година, министърът съобщи, че в случай че войната в Украйна е завършила,  " тогава ще имаме нови казарми, тъй като в българската войска казарми не са строени от най-малко 40 години ".
Председателят на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви през днешния ден сутринта в коридорите на Народното събрание, че проектите за разполагането въз основата на НАТО у нас са почнали по времето на държавното управление на Кирил Петков и са минали през служебните кабинети. По мотив протестите в ямболско Гаджев изясни, че на хората там не им е обяснено, че това е " от употребява за страната ни и сигурността ни ". И добави, че е допустимо бойната група да нарасне до бригада. " Нека забележим какви са крайните планове, съгласно мен се бавим, тъй като проектирането (на базата, бел. ред.) не е почнало ", съобщи депутатът. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР